Voetbalclubs Londen: Arsenal

Brentford FC

Brentford FC: the Bees

Brentford FC is een relatief kleine club in het Engelse voetbal. Toch is het de ploeg die in het seizoen 2015-2016 als hoogste eindigde van alle Londense voetbalclubs in de Championship, het tweede profniveau. Een bijzonder knappe prestatie. Helaas kwalificeerde men zich net niet voor de play-offs om promotie.  Als voetbalclub in Londen is de concurrentie met teams als Chelsea, Arsenal en Tottenham Hotspur zwaar. Maar men weet zich al sinds 1895 staande te houden tussen deze topclubs. Brentford FC wist nog nooit een van de grote Engelse prijzen te winnen. Wel werd men uiteraard enkele keren kampioen.

Brentford was voorheen een van de weinige Engelse ploegen die eigendom is van haar supporters, maar sinds kort heeft supporter Matthew Benham de club in zijn geheel gekocht.

Stadion Griffin Park

Het team speelt haar thuiswedstrijden op het knusse Griffin Park, een stadion dat plaats biedt aan ruim 12.500 supporters. Deze supporters kunnen voor de wedstrijd gezellig samenkomen in een van de pubs die je op elke stadionhoek vindt.

Laatste resultaat

Zoals gezegd was het seizoen 2015-2016 prima voor de ploeg. Onder leiding van trainer Dean Smith eindigde men op een 9e plek. Dit resultaat was mede te danken aan sterspelers Alan Judge en Lasse Vibe, die beiden 14 maal scoorden.

 

Brentford FC Shirt
Thuis en uit Shirt

 

 

              Koop dit tenue                          Koop dit tenue

 

Wedstrijd bezoeken
Wil jij ook een keer een kijkje nemen bij Griffin Park, een biertje drinken in een van de pubs op de hoeken van het stadion en een wedstrijd van Brentford bezoeken? Dan is dit jouw kans!  Kies hier een wedstrijd uit en boek vandaag nog jouw reis naar Londen.

 

Opgericht in 1889

In oktober 1889 werd Brentford Football Club opgericht door leden van de roeiclub. Deze roeiers wilden een alternatief programma voor de wintermaanden. De keuze ging tussen voetbal en rugby, waarbij gekozen werd voor voetbal. Brentford FC was een feit. Tot 1904s peelde men alleen op recreatieve basis. In september 1904 werd voor het eerst echt officieel gespeeld, in het nieuwe stadion Griffin Park. Tegenstander was een andere club uit Londen, West Ham United.

In 1920 was men een van de oprichters van de 3e divisie van de Football League. Toen deze divisie later opgesplitst werd in een noordelijk en een zuidelijk deel, werd Brentford in het zuidelijke deel geplaatst. De jaren 20 en 30 waren de hoogtijdagen. Ze promoveerden naar de tweede divisie en twee jaar later zelfs naar de eerste divisie, de huidige Premier League. De 5e plek in deze divisie is nog steeds de hoogste positie die Brentford ooit bereikte.

Terugval na WO2

Na de Tweede Wereldoorlog ging het bergaf. Men degradeerde in enkele seizoenen naar de vierde divisie. Wel bracht dit een record met zich mee, want men was het eerste team die tegen alle 91 Engelse clubs speelde. In de jaren 60 was er even sprake van een overname door rivaal Queens Park Rangers, maar dit werd voorkomen.

Wederopkomst in het nieuwe milennium

Na liefst 45 jaar afwezigheid promoveerde Brentford in 1992 weer naar de 2e divisie (later 1e divisie genoemd nadat de Premier League werd opgericht). Handhaving bleek lastig en men bleef afwisselend promoveren en degraderen. Toch bleek men in staat om de weg naar boven in te slaan. Want in 2014 promoveerde men naar de Championship. In het eerste seizoen in deze divisie eindigde de ploeg als 5e en liep men in de play-offs promotie mis. In het seizoen 2015-2016 eindigde men als 9e.

Brentford is een relatief klein team, al kan je daar niet van spreken als je in de Championship speelt.

Lasse Vibe: bron Brentford FC website

Niet voor niets is dit de sterkste tweede divisie ter wereld en doet dit qua niveau niet veel onder voor de Eredivisie. Dat betekent dus ook dat je een sterke selectie nodig hebt. Voor de rood-witten uit west Londen betekent dat een selectie die met name bestaat uit spelers uit Groot Brittannië, aangevuld met een aantal Franse, Deense en Duitse spelers.

De huidige eerste selectie van Brentford FC bestaat uit:

Doelmannen

Jack Bonham, David Button

Verdedigers

Maxime Colin, Jake Bidwell (aanvoerder), Andreas Bjelland, Harlee Dean, Jack O’Connell, Yoann Barbet, Josh Clarke, Nico Yennaris

Middenvelders

Lewis Macleod, Sam Saunders, Josh McEachran, Alan McCormack, Ryan Woods, Konstantin Kerschbaumer, Alan Judge, Akaki Gogia

Aanvallers

Scott Hogan, Philipp Hofmann, Lasse Vibe

Griffin Park is een knus stadion dat gelegen is aan de westkant van Londen. Het stadion werd in 1904 gebouwd en is altijd de thuisbasis geweest van Brentford Football Club, een van de Londense teams uitkomend in de Championship. Het stadion is erg bekend in Engeland, omdat het het enige stadion is dat op alle 4 hoeken een pub heeft. Het stadion was een van de eerste in Engeland die werd uitgerust met stadionverlichting, een unicum in de jaren 50.

Oorspronkelijk bood het stadion plaats aan een kleine 5.000 toeschouwers, maar na enkele verbouwingen kan het stadion vandaag de dag aan ruim 12.700 supporters een plek bieden. Het stadion heeft echter zijn langste leven gehad, want Brentford is druk bezig met de bouw van een nieuw stadion, op 500 meter van de huidige lokatie. Dit stadion, het Brentford Community Stadium genoemd, moet plaats gaan bieden aan 20.000 supporters en zal in 2017 klaar zijn.

Omdat Brentford FC al een aantal jaren tegen de Premier League aanhikt, ontstonden er steeds meer vragen of het huidige stadion geschikt is voor de Premier League eisen. Mocht dit het geval blijken te zijn, dan overweegt men tijdelijk, tot het nieuwe stadion klaar is, in een ander stadion te gaan spelen.

Stadion tours

Je kan in Griffin Park geen tours boeken. Het beste wat je dus kan doen is een wedstrijd bezoeken.

Bereikbaarheid

Griffin Park is goed te bereizen met zowel de trein als met de metro en bus. Met de trein pak je de treinen richting Reading en stap je uit op Brentford. Vanaf daar is het een klein stukje lopen.

Kom je met de metro, dan stap je uit op station Gunnersbury (op de District Line) en is het iets meer dan 1,5 kilometer lopen. Vanaf station South Ealing (Piccadilly Line) is het 25 minuten lopen.

 

Brentford

Latest football scores live. Includes soccer fixtures, table & results.