Voetbalclubs Londen: Arsenal

Charlton Athletic

Charlton Athletic: the Addicks

Charlton Athletic is een van de bekendste Londense voetbalclubs. In de laatste 10 jaren is het team afgedaald vanuit de Premier League naar de Championship, maar ook daar wist men zich niet te handhaven en in het seizoen 2015-2016 degradeerde men naar de League One.

Charlton speelt haar wedstrijden op The Valley, een stadion dat plaats biedt aan ruim 27.000 toeschouwers.

De selectie van Charlton Athletic stond in 2015-2016 eerst onder leiding van Guy Luzon, maar hij werd ontslagen. Zijn opvolger Karel Fraeye werd na 14 wedstrijden en slechte resultaten ontslagen. Ook zijn opvolger, Jose Riga kon het tij niet keren en nam, na de degradatie ontslag. Het team, met sterspeler Johan Berg Gudmonsson bleek niet opgewassen tegen de andere Championship clubs.

Charlton Shirt

Thuis en uit Shirt

 

              Koop dit tenue                          Koop dit tenue

Tickets voor Charlton Athletic

Zoek jij kaarten voor een wedstrijd van Charlton Athletic? Dan zit je hier helemaal goed. Een wedstrijd bijwonen op The Valley is een aanrader en bovendien niet duur.

Kies hier een wedstrijd van Charlton uit en boek vandaag nog jouw reis naar Londen.

Opgericht in 1905

Charlton Athletic is in juni 1905 opgericht en was een samenvoegsel van een aantal jeugdclubs. Charlton speelt traditioneel in rode shirts, witte broeken en rode sokken. Sinds 1920 is men een professionele club en sinds 1921 is men deelnemer aan The Football League.

Bron: Stadiumguide.com

In 1923 deed men voor het eerst van zich spreken toen men in de FA Cup WBA, Manchester City en Preston North End versloegen. In datzelfde jaar was er sprake van dat Charlton zou fuseren met Catford, maar deze plannen gingen niet door. In 1929 promoveerde men van de derde naar de tweede divisie, waar men vervolgens 4 jaar actief bleef. Men degradeerde echter weer en nam wat tijd om te herformeren. Dat was tevens de start van de meest succesvolle periode in de geschiedenis van Charlton Athletic. Men promoveerde achter elkaar van de Derde naar de Eerste Divisie en was daarmee de eerste club die dat deed. In het eerste seizoen eindigde men als 2e, het seizoen daarop 4e en daarna 3e. Een geweldige prestatie.

Na de Tweede Wereldoorlog

In 1946 bereikte Charlton de finale van de FA Cup, maar men verloor met ruime cijfers van Derby County. Het jaar daarop handhaafden ze zich maar net in de Eerste Divisie, maar toch bereikte men weer de finale van de FA Cup. Dit keer was er succes, want Burnley werd met 1-0 verslagen. In die periode kwamen er gemiddeld meer dan 40.000 toeschouwers bij de wedstrijden kijken. Omdat investeringen in de club en het team uitbleven, werd handhaving moeilijk en in 1957 was degradatie een feit. Men bleef tot in de jaren 70 op het tweede niveau van Engeland spelen. Het werd daarna nog minder, want Charlton Athletic moest nog een niveau lager spelen. In 1981 promoveerde het team weer, maar slecht beleid leidde tot financiele problemen.

Failliet of niet?

Het voortbestaan van Charlton hing aan een zijden draadje en men moest in 1985 zelfs tijdelijk The Valley verlaten voor het stadion van Crystal Palace. Ondanks de financiele problemen wist de ploeg toch te promoveren naar de Eerste Divisie. Daar bleef men vier jaar actief. In 1990 kon men zich niet handhaven en moest men het weer een niveau lager proberen. In 1992 leek men goede papieren voor promotie te hebben, maar omdat Charlton Athletic graag terug wilde naar The Valley, werden een aantal belangrijke spelers verkocht.

In 1995 miste men op een haar na promotie naar de Premier League (de nieuwe naam voor de eerste divisie), maar in 1998 lukte het wel om ten koste van Sunderland te promoveren. Het eerste seizoen in de Premier League eindigde teleurstellend, want men degradeerde. Het seizoen daarop won men de Championship en keerden ze terug. Lange tijd leek men een Champions league plek te bemachtigen, maar toen sterspeler Scott Parker verkocht werd aan Chelsea, bleek de 7e positie het hoogst haalbare. Het seizoen 2005-2006 was de laatste keer dat men actief was in de Premier League. Handhaving bleek niet mogelijk en dus moest men het weer proberen op het tweede profniveau. Dat duurde slechts 1 jaar, want toen degradeerde men opnieuw. Pas in 2012 kon men zich weer laten zien in de Championship, nadat het kampioenschap in de League One werd behaald. Het eerste seizoen in de Championship was een succes en men liep een playoff plek slechts op een haar mis.

Nieuwe eigenaar

In 2014 werd Charlton Athletic verkocht aan de Belg Roland Duchatelet. Een aantal versterkingen werden meegebracht, maar succes werd niet behaald. De trainer werd ontslagen en Jose Riga nam het stokje over en wist Charlton slechts ternauwernood te handhaven. In 2014-2015 was het nog turbulenter, want Riga ging weg en Bob Peeters (ex Roda JC) werd manager. Na 25 wedstrijden werd hij alweer ontslagen en de Israelier Guy Luzon aangesteld. Hij keerde het tij en eindigde men zijn ploeg als 12e. Het jaar daarop werd hij al in oktober geslachtofferd. Karel Fraeye nam het stokje over, maar ook hij kreeg maar 14 wedstrijden de tijd van het management. Supporters kwamen in opstand tegen het belabberde management. In januari 2016 werd Jose Riga wederom aangesteld, maar het was te laat. In april werd degradatie een feit. Jose Riga stapte vervolgens op.

Ondertussen bleef het rumoerig en stonden bestuur en supporters haaks tegenover elkaar.

 

De selectie van Charlton Athletic bestond in 2015-2016 uit de volgende spelers. Voor het volgende seizoen zullen hier ongetwijfeld wijzigingen in plaats vinden, want niet alle spelers zullen trek hebben in een avontuur in de Engelse League One.

Doelmannen

Stephen Henderson, Nick Pope, Marko Dmitrović

Verdedigers

Chris Solly, Harry Lennon, Jorge Teixeira, Patrick Bauer, Roger Johnson, Morgan Fox, Tareiq Holmes-Dennis

Middenvelders

Alou Diarra, Ahmed Kashi, Cristian Ceballos, Johann Berg Gudmundsson, El-Hadji Ba, Johnnie Jackson, Jordan Cousins, Zakarya Bergdich, Ricky Holmes, Callum Harriott

Aanvallers

Lee Novak, George Tucudean, Karlan Ahearne-Grant, Nicky Ajose, Ademola Lookman, Tony Watt

The Valley is het Stadion van Charlton Athletic en biedt plaats aan ruim 27.000 toeschouwers. Meestal zijn deze toeschouwers er niet, want in het seizoen 2015-2016 waren er over het algemeen rond de 16.000 supporters in het stadion.The_Valley_(London)

The Valley is gebouwd in 1919 op een oude zandafgraving en Charlton was ook de eerste eigenaar. Vrijwilligers groeven het veld uit en gebruikten de uitkomende materialen om de eerste provisorische tribunes te bouwen. The Valley is lange tijd een van de grootste stadions van de Eerste Divisie geweest, want het bood plaats aan liefst 75.000 bezoekers. Omdat Charlton lange tijd op een te laag niveau speelde, bleven renovaties uit en ging men zelfs in 1984 failliet. Supporters namen de club over, maar het stadion bleef in het bezit van de vorige eigenaar. Dat maakte dat Charlton tijdelijk op Selhurst Park speelde, het stadion van Crystal Palace.

In 1988 werd The Valley weer in gebruik genomen en duizenden supporters hielpen mee met de schoonmaak en het opknappen van het stadion. Er onstonden plannen om het stadion ingrijpend te renoveren, maar deze werden afgewezen door de gemeente. Supporters kwamen in opstond en richtten in 1990 een eigen politieke partij op, waarmee er dermate veel stemmen verkregen werden dat er druk uitgeoefend kon worden op de lokale overheid. De plannen werden goedgekeurd en in 1992 werd de gemoderniseerde Valley heropend. Er zijn nog steeds plannen om de capaciteit te vergroten naar 40.000, maar zo lang Charlton niet in de Premier League speelt, of zelfs niet in de Championship zullen deze plannen zeker niet uitgevoerd worden.

Stadion tours

Momenteel worden er geen stadion tours aangeboden bij The Valley.

Bereikbaarheid

The Valley is goed bereikbaar vanuit Centraal Londen. Het Stadion ligt vlak bij station Charlton. Met de metrolijnen die langs Waterloo, Charing Cross en London Bridge gaan kom je snel bij de Valley.

Charlton Athletic

Latest football scores live. Includes soccer fixtures, table & results.