Crystal Palace FC

Crystal Palace: the Eagles

Crystal Palace is een relatief kleine club in de Premier League. Van de Londense clubs ook zeker de kleinste. Dat neemt echter niet weg, dat men uitstekend presteert. Het is zeer knap dat men zich al twee jaar weet te handhaven in de zwaarste competitie ter wereld.

Men speelt haar thuiswedstrijden op het kleine, sfeervolle Selhurst Park, dat in Zuid-Oostelijk Londen ligt. Het stadion kan ongeveer 26.000 bezoekers herbergen en dat is ook meestal wel het geval. Er zijn plannen het stadion uit te breiden, maar dat is nog niet gerealiseerd.

Crystal Palace draait in het seizoen 2015-2016 een van haar beste seizoenen ooit. Men bereikte de finale van de FA cup, waarin eind mei het Manchester United van Louis van Gaal wachtte. Sterspeler Yohan Cabaye kon helaas niet de overwinning over de streep trekken, want United wist te winnen. Helaas voor deze sympathieke club.

Crystal Palace Shirt

Thuis Shirt Crystal Palace

 

 

              Koop dit tenue 

 

Crystal Palace reizen

Heb jij altijd al een keer in Londen een voetbalwedstrijd willen meemaken? Dan kijk je waarschijnlijk al snel naar teams als Arsenal, Chelsea of Tottenham. Maar wist je dat Crystal Palace ook in de Premier League speelt en dit zeer verdienstelijk doet? Als je een keer een wedstrijd wilt meemaken op het sfeervolle Selhurst Park, dan is dit jouw kans.  Voor deze wedstrijden van Crystal Palace kan je, als je snel bent, nog kaarten kopen.

Kijk hier voor actuele kaarten voor Crystal Palace

Opgericht in 1905

Crystal_palace_fc_1905-06

Het Palace team van 1905-1906

Net als Chelsea FC is Crystal Palace in 1905 opgericht. Toch bestond Crystal Palace al wel eerder. Het amateur team bestond namelijk al in 1861, maar verdween na een paar jaar uit de boeken.

De aanmelding voor de Football League van The Glaziers (toen nog de bijnaam voor Palace) werd, in tegenstelling tot die van Southampton en Chelsea afgewezen. Men moest dus starten in de Southern League, tweede divisie. Omdat men daar meteen kampioen werd promoveerde men naar de Southern League eerste divisie. Tot 1914 bleef men daarin spelen en toen brak WO1 uit. In 1920-1921 kon men eindelijk toetreden tot de Football League en startte op het derde niveau. Daar werd gelijk een kampioenschap gevierd en dus kwam men het jaar daarop in de tweede divisie uit. In 1924 verhuisde men naar Selhurst Park, een fraai stadion. Dit is nog steeds de thuisbasis voor Crystal Palace. Het verblijf in de tweede divisie was van korte duur en men degradeerde weer.

Van kwaad naar erger

Het werd echter nog erger, want in 1957-1958 kwam men in de vierde divisie terecht. Gelukkig duurde dit niet lang, want in 1961 promoveerde men terug naar de 3e divisie, in 1964 naar de 2e divisie en in 1969 naar de 1e en de hoogste divisie. Een prima prestatie, die slechts 4 seizoenen volgehouden kon worden. Want in 1974 speelde men weer op het derde niveau. In het daarop volgende seizoen kwam Palace aan haar bijnaam, de Eagles, toen ze de halve finale van de FA cup haalden. In 1977 en 1979 wist men twee maal te promoveren en dus speelde men weer op het hoogste niveau.

Door financiële problemen kon men de positie niet vasthouden en degradeerde Palace weer in 1981. De jaren 89 en 90 waren relatief succesvol. Men keerde terug op het hoogste niveau en haalde ook de FA Cup finale, waarin Manchester United de sterkste bleek. Wel eindigde men op een zeer knappe 3e positie in de competitie. Sterspeler Ian Wright bleek niet houdbaar en vertrok naar een andere voetbalclub uit Londen, Arsenal. Men eindigde het seizoen daarop in de middenmoot, verkocht wederom een sterspeler en degradeerde daardoor, weliswaar met een record aantal punten van 49, naar de 1e divisie (de Premier League was ondertussen al ontstaan).

In het nieuws dankzij karate Cantona

In 1995 werd Crystal Palace even wereldnieuws toen Manchester United op bezoek kwam en Eric Cantona met een karatetrap een supporter aanviel. Dat was dan ook het hoogtepunt van het seizoen, want er werd een speler vanwege drugs geschorst en men degradeerde wederom. Men bleef op en neer gaan tussen Premier League en First Division en wist zich eenmaal te kwalificeren voor de Intertoto competitie.

In 2010 werd de club onder curatele geplaatst omdat men de financiele huishouding niet op orde had. Men kreeg puntenaftrek en moest noodgedwongen sterspelers verkopen. Men wist zich ternauwernood op de laatste speeldag te handhaven op het tweede niveau. Na het seizoen werd Crystal Palace verkocht aan een samenwerkingsverband van enkele rijke fans. Men wist de grond van het stadion te kopen van de bank en zich te handhaven. Onder leiding van Ian Holloway wist Palace in 2013 te promoveren naar de Premier League, waar men zich sindsdien heeft weten te handhaven.

Het hoogtepunt bleef ook in 2015-2016 uit, want ondanks het bereiken van de finale van de FA Cup, bleek het Manchester United van Louis van Gaal te sterk.

Crystal Palace is natuurlijk geen Arsenal of Chelsea. De budgetten zijn anders en daarmee de prestaties ook iets minder.

 

Yohan Cabaye. Bron Wikipedia

Yohan Cabaye. Bron Wikipedia

Dat neemt niet weg dat de selectie van Crystal Palace uitstekend presteert en prima meedraait in de Engelse Premier League. De echte sterspeler van Palace is Yohan Cabaye. De voormalig speler van Paris Saint Germain is de duurste aankoop ooit van Crystal Palace en is dit seizoen, samen met Yannick Bolasie topscorer.

De trainer van Crystal Palace is Alan Pardew, die onder andere ook Southampton en Newcastle trainde.

De huidige eerste selectie van Crystal Palace bestaat uit:

Doelmannen

Julián Speroni, Alex McCarthy, Wayne Hennessey, Chris Kettings

Verdedigers

Joel Ward, Brede Hangeland, Adrian Mariappa, Paddy McCarthy, Zeki Fryers, Scott Dann, Damien Delaney, Martin Kelly

Middenvelders

Yohan Cabaye, Yannick Bolasie, Wilfried Zaha, Lee Chung-yong, Mile Jedinak (aanvoerder), James McArthur, Jonny Williams, Jordon Mutch, Bakary Sako, Joe Ledley, Jason Puncheon, Sullay Kaikai

Aanvallers

Fraizer Campbell, Dwight Gayle, Connor Wickham, Pape Souaré, Emmanuel Adebayor, Marouane Chamakh, Kwesi Appiah

Selhurst Park is al sinds 1924 de thuishaven van Premier League club Crystal Palace. Het stadion had tot de jaren 80 ruimte voor 51.000 bezoekers, maar vanwege veiligheidsredenen moest dit aangepast worden. Selhurst Park heeft momenteel ruimte voor ruim 26.000 toeschouwers en er zijn plannen om dit uit te breiden naar 40.000.

De bouw van het huidige stadion begon in 1919 en het stadion was klaar om tijdens het seizoen 1924-1925 in gebruik te nemen. Tot 1969 gebeurde er qua renovatie eigenlijk niet veel, maar in de jaren 70 en 80 werden zitplaatsen toegevoegd op diverse tribunes. Ook werden kantoorruimtes en een winkel gecreëerd.

Stadion tours

Crystal Palace kent geen stadion tours in Selhurst Park. Wel zijn er vergadermogelijkheden en worden er incidenteel evenementen gehouden.

Bereikbaarheid

Met een auto is Selhurst Park prima te bereizen en ook met de trein en bus kan je er eenvoudig komen. Station Selhurst Station ligt het dichtst bij. Met de metro is het stadion niet te bereiken.

Foto’s van Crystal Palace Stadion zijn afkomstig van:

https://en.wikipedia.org/wiki/Selhurst_Park#/media/File:Selhurst_Park_Stadium.jpg

Crystal Palace

Latest football scores live. Includes soccer fixtures, table & results.