Voetbalclubs Londen: Fulham

Fulham FC

Fulham FC: the Cottagers

Heb je het over Fulham, dan heb je het over een van de oudste professionele voetbalclubs van Londen. Fulham is opgericht in 1879 en speelt in het knusse Craven Cottage, dat al sinds 1896 de thuisbasis is en plaats biedt aan ruim 25.000 supporters.

Fulham heeft nog nooit een grote prijs weten te winnen. Het beste resultaat is een finaleplaats in de FA Cup (1975) en een finaleplaats in de Europa League (2010).

Sinds de degradatie in het seizoen 2013-2014 komt Fulham uit in de Championship. De selectie van Fulham staat sinds december 2015 onder leiding van de Servier Slavisa Jokanovic. Hij weet zich in 2015-2016 maar net te handhaven. Dit ondanks de bijdrage van sterspelers als Scott Parker, Ross McCormack en Moussa Dembele.

Fulham Shirt
Thuis en uit Shirt Fulham

 

              Koop dit tenue                          Koop dit tenue

 

Fulham bezoeken
Het bezoeken van een wedstrijd op Craven Cottage is een bijzondere ervaring. Ga op de oudste tribune van de Engelse professionele competitie zitten en geniet van een heerlijke wedstrijd in the Championship. Een wedstrijd van Fulham bezoeken is super en zeker zo leuk als een Premier League duel.

 

Kies hier een wedstrijd van Fulham uit en boek vandaag nog jouw reis naar Londen. 

Opgericht in 1879

Fulham werd in 1879 opgericht als Fulham St Andrew’s Church Sunday School F.C.

Aanvankelijk speelde men in de West Londense competitie, maar in 1898 werd men toegelaten tot de zuidelijke 2e divisie van de profcompetitie en daarmee werd men ook een professionele voetbalclub. Men is dus de oudste club uit Londen en na Arsenal de 2e oudste club in Londen die professioneel voetbal speelt.

 

Oorspronkelijk speelde men in het rood-wit, maar vanaf 1903 speelt men in het bekende witte shirt met de zwarte broek. Nadat men voor de tweede keer kampioen van de zuidelijke divisie werd, trad men in 1907 toe tot de Football league, de belangrijkste profcompetitie in Engeland van dat moment. In haar eerste seizoen haalde men de halve finale van de FA Cup, waarin Newcastle met 6-0 te sterk was. Dit is nog steeds een recorduitslag voor een halve finale. Men degradeerde in 1928 naar de 3e divisie van de Football League en wist pas in 1932 weer te promoveren. In 1936 kwamen bijna 50.00 toeschouwers kijken naar de derby tegen Millwall.

Na de 2e Wereldoorlog kwam men uit in de eerste divisie, waar men het slechts 3 seizoenen vol hield. Pas in 1960 promoveerde men weer naar het hoogste niveau en dit keer duurde dat een jaar of 8. Ditmaal was de klap zo groot dat men het jaar daarom weer degradeerde. Een rampscenario voor de oudste Londense club, waarbij het 2 seizoenen duurde voordat Fulham weer promoveerde. In deze periode speelde Johnny Haynes voor de club. Hij was de belangrijkste Fulham speler ooit en speelde 56 keer voor het nationale team, waarvan hij ook aanvoerder was. De oudste tribune van Craven Cottage is naar hem vernoemd.

Het grootste succes van Fulham bereikte men in 1975, toe ze als 2e divisieclub de finale bereikten van de FA Cup. Daarin bleek West Ham United de sterkste ploeg. Het lukte maar niet om te promoveren naar de hoogste divisie en in de jaren 80 ging men bijna failliet. Toen de Premier League in 1992 werd opgericht en daarin 22 teams opgenomen werden, ging Fulhamnaar de 2e divisie, het 3e Engelse niveau. In 1994 bleek men te zwak en moest men weer een stap omlaag, een absoluut dieptepunt.

In 1997 werd de club voor een 6,25 miljoen Pond verkocht aan de Egytische zakenman Al-Fayed, eigenaar van Harrods. Aan de hand van managers Kevin Keegan, Paul Bracewell en Jan Tigana wist men enkele promoties te behalen en in 2001 bereikte men voor het eerst sinds 1968 de Premier League. Dit was mede te danken aan de jonge sterspeler Louis Saha die met zijn doelpunten de club veel punten schonk. Saha werd in 2003 voor 13 miljoen pond verkocht aan Manchester United.

In 2008 wist men op miraculeuze wijze te ontsnappen aan degradatie, toe het er 10 minuten voor tijd zeer slecht uitzag, maar via een wonderbaarlijke goal toch handhaving afgedwongen werd. In 2009 eindigde Fulham op een 7e plek, de hoogste positie ooit, Deze positie gaf recht op een UEFA cup plek en daar maakte men dankbaar gebruik van. Ronde na ronde bleef Fulham overeind, tot dat in blessuretijd van de finale Atletico Madrid te sterk bleek.

In de jaren daarna deed Fulham het helemaal niet slecht en kwalificeerde zich nogmaals voor de Europa League. In 2011 werd Martin Jol als trainer aangesteld en hij was in zijn eerste seizoen erg succesvol. In 2013 verkocht El-Fayed de club aan Shahid Khan, een Pakistaan die steenrijk is. Martin Jol werd in december 2013 ontslagen, slachtoffer van de succesdrang van de nieuwe eigenaar. Zijn vervanger was Rene Meulensteen, die vooral bekend was als assistent van sir Alex Ferguson bij Manchester United. Na slechts 17 wedstrijden werd ook hij ontslagen ten faveure van de Duitser Felix Magath. Er was veel kritiek op deze beslissing en men verlangde terug naar de tijd onder El-Fayed. Het tij kon niet gekeerd worden en men degradeerde in 2014 naar de Championship. Er werden grote transfers gemaakt, maar ook dat veranderde niets. Ook Magath moest het veld ruimen. Uiteindelijk finishte Fulham als 17e. En ook dit seizoen ging het niet beter. Men wist zich maar net te handhaven, ondanks de doelpuntenmachine Ross McCormack.

 

 

Fabregas

Scott Parker. Bron: GetWestLonden

De Fulham selectie is sinds de degradatie in 2013-2014 een stukje kleiner geworden. Maar dat wil niet zeggen dat deze slecht is of niet competitief. Wat te denken van een sterspeler als Scott Parker, die onder andere bij Chelsea, Tottenham en West Ham speelde.

Trainer Jokanovic kan verder nog een beroep doen op de Fransman Moussa Dembele en Ross McCormack, die in 2015-2016 met 21 doelpunten de nummer 2 was op de topscorerslijst van de Championship. Ook huurt men in 2015-2016 oud-PSV-er Zakaria Labyad.

De huidige eerste selectie van Fulham FC bestaat uit:

Doelmannen Fulham

Marcus Bettinelli, Joe Lewis (gehuurd), Andy Lonergan, Jesse Joronen

Verdedigers Fulham

Luke Garbutt (gehuurd), Jazz Richards, Shaun Hutchinson, Richard Stearman, Ryan Fredericks, Tim Ream, Michael Madl, Dan Burn, Fernando Amorebieta

Middenvelders Fulham

Scott Parker (aanvoerder), Tom Cairney, Alexander Kačaniklić, Sakari Mattila, Ryan Tunnicliffe, Zakaria Labyad (gehuurd), Lasse Vigen Christensen, Chris Baird (gehuurd), Jamie O’Hara, Emerson Hyndman, Rohan Ince (gehuurd), Sean Kavanagh,

Aanvallers Fulham

Ross McCormack, Matt Smith, Cauley Woodrow, Moussa Dembélé

Craven Cottage is al sinds 1896 de thuisbasis van Fulham. Momenteel kunnen er tijdens wedstrijden 25.700 toeschouwers plaats nemen op de tribunes. Momenteel gebeurt dat echter niet en hangt het gemiddelde bezoekersaantal ergens rond de 17.000, waarmee er dus ruimte genoeg is om tickets te kopen voor een wedstrijd in dit stadion. Een ticket kost je ongeveer 25-30 Pond (seizoen 2015-2016).

Het gebied rondom Craven Cottage werd oorspronkelijk gebruikt als jachtgebied en ligt prachtig aan de rivier de Thames. In 1894 werd er voor het eerst gekeken naar de mogelijkheid om Craven Cottage te gebruiken als stadion.Het was echter overwoekerd en het duurde ruim 2 jaar voordat het stadion geschikt was voor wedstrijden. Dat was in 1896 wel het geval. In 1904 vonden wederom recontructiewerkzaamheden plaats en toen werd onder andere de Stevenage Road tribune gebouwd. Deze tribune bestaat vandaag de dag nog (maar heet de Johnny Hayes Tribune) en is daarmee uniek in het Engelse voetbal.

In de seizoenen 2002-2004 werd Craven Cottage gerenoveerd en speelde Fulham bij rivaal QPR, op Loftus Road.

 

Stadion tours

Je kan bij Craven Cottage stadion tours boeken, waarbij je dit bijzondere stadion aan de Thames te zien krijgt. Tickets hiervoor kosten 12 pond voor volwassenen en 9 pond voor kinderen.

Het is belangrijk om van te voren je tour te boeken, want deze zijn niet iedere dag en door de vele reserveringen, moet je al 8 weken van te voren je tickets regelen.

Bereikbaarheid

Het metrostation Putney Bridge ligt het dichtste bij Craven Cottage. Houd er rekening mee dat je nog wel 10-15 minuten moet lopen. Wil je met de trein, dan kan dat ook naar Putney Bridge.

Een andere optie is het Hammersmith metro station. Dat ligt op iets meer dan 20 minuten lopen van Craven Cottage

Fulham FC wedstrijden en stand

Latest football scores live. Includes soccer fixtures, table & results.