West Ham United

West Ham United: the Hammers

Een van de bekendste Londense voetbalclubs is West Ham United. Zij dragen, wat ons betreft, tevens het mooiste shirt uit de Premier League. West Ham United speelde in 2015-2016 een bijzonder seizoen. Het seizoen was zo bijzonder omdat men voor het laatst speelde op Bolyn Ground, het stadium dat ook wel Uptojn Park genoemd werd en dat vanaf 1904 de thuisbasis was van West Ham United. Vanaf 2016 speelt men in het Olympisch stadion.

West Ham United wordt getraind door de Kroaat Slaven Bilić, die een geschiedenis heeft in Engeland. Hij speelde jaren voor Everton. West Ham United draaide in 2015-2015 een prima seizoen. Men eindigde op de 7e positie en liet onder andere rivaal Chelsea achter zich.

De selectie is zeer veelzijdig en niet afhankelijk van een enkele goede spits. Zo scoorde Andy Carroll als topscorer “slechts” 9 doelpunten, maar waren Dimitri Payet en Michail Antonio met 9 en 8 treffers zeker zo belangrijk. Ook aanvoerder Mark Noble scoorde 7 maal.

De laatste grote prijs die door West Ham United gewonnen werd, is al weer jaren geleden. In 1980 won men de FA Cup. Een grote prijs die in 1999 nog gepakt werd, maar die nu weinig meer zegt, is de Intertoto Cup, een Europees Toernooi dat inmiddels is samengevoegd met de UEFA Cup

West Ham Shirt

Thuis en uit Shirt West Ham United

 

              Koop dit tenue                          Koop dit tenue

 

West Ham United wedstrijden en reizen

Sinds kort speelt West Ham United in het Olympisch Stadion in Londen. Als je nog nooit in dit prachtige stadion bent geweest, dan kunnen we dit van harte aanraden. Maak een wedstrijd mee van West Ham United, met haar hondstrouwe publiek en ervaar de Premier League. Voor deze wedstrijden van West Ham kan je, als je snel bent, nog kaarten kopen.

Kies hier een wedstrijd van West Ham United uit en boek vandaag nog jouw reis naar Londen.

Oorspronkelijk opgericht in 1895

West Ham UNited

Het logo van West Ham United, waar de bijnaam The Hammers duidelijk uit te halen is.

In 1985 werd de Londense voetbalclub Thames Ironworks opgericht. De club was een bedrijfsteam van een scheepsbouwer en speelde in ieder geval het eerste jaar op amateurbasis. In 1898 kreeg men een professioneel karakter, toen men toe trad tot de tweede divisie van de Southern League. Men promoveerde in het eerste seizoen meteen naar de First Division. Omdat men te weinig punten haalde moest men een degradatieduel met rivalen Fulham FC spelen. Een duel dat makkelijk gewonnen werd.

Oorspronkelijk speelde men in donkerblauwe tenues, maar in 1899 werd dit gewijzigd toen men in een weddenschap met Aston Villa spelers, het tenue van die ploeg won.

In 1900 werd Thames Ironworks vanwege financiële problemen opgeheven en vrijwel meteen doorgestart onder de naam West Ham United FC. Vanwege de oorsprong in de scheepsbouw, wat nog steeds deels te zien is het logo, wordt de club ook wel The Hammers genoemd. Een andere bijnaam is “The Irons”.

In 1904 vestigde West Ham United zich in Upton Park, in het stadion Boleyn Ground. De eerste wedstrijd was tegen aartsrivaal Millwall, ook een team dat oorspronkelijk uit de (scheeps)bouw kwam. Voor een publiek van 10.000 wisten The Hammers met 3-0 te winnen.

In 1919 trad West Ham toe tot de tweede divisie van de Football League, de Engelse profcompetitie. In 1923 promoveerden ze naar de hoogste divisie en behaalde men voor het eerst een finaleplek voor de FA Cup. Liefst 200.000 man waren aanwezig op Wembley om West Ham tegen Bolton te zien. Helaas wist Bolton te winnen.

De Legende: Bobby Moore

De daarop volgende 10 jaar behaalde West Ham United geen grote successen.

Men bereikte nog wel een keer de finale van de FA Cup, maar in 1932 was degradatie naar divisie 2 een feit. Liefst 30 jaar bleef men op het tweede Engelse profniveau actief, totdat in 1958 promotie behaald werd. Dit luidde de glorie jaren van West Ham United in. In 1964 won men voor het eerst de FA Cup en kort daarop ook de Europacup 2. Een van de spelers op het veld was Bobby Moore, de later legendarische aanvoerder van het Engels Nationale team. Een andere bekende naam was Geoff Hurst. Beide spelers kwamen uit de jeugdopleiding van the Hammers.

In 1975 won West Ham opnieuw de FA Cup. En wederom had Bobby Moore hier een actieve rol in. Het unieke van deze prestatie was eveneens dat men met een 100% Engels elftal speelde. Iets wat toen al niet veel meer voor kwam in Engeland. Het jaar daarop bereikte men wederom de finale van de Europacup 2, maar ditmaal bleek Anderlecht te sterk.

In 1978 degradeerde West Ham wederom naar de tweede divisie, maar ondanks dit feit wist men toch de FA Cup te winnen. Dit is tevens de laatste keer dat een team dat niet uit de hoogste divisie kwam het toernooi wist te winnen. In 1981 keerde men terug in de 1e divisie van de Football League. In de periode hierna behaalde men de hoogste eindrangschikking, met een knappe 3e plaats. West Ham bleek niet in staat om het succes door te zetten en moest in 1989 wederom een stapje omlaag zetten. In 1991 keerde men terug, maar er was veel onrust binnen de club. Dit leidde tot slechte prestaties en wederom moest men vanaf het 2e niveau proberen terug te keren. Dat lukt ook het jaar daarop.

Redknapp aan het roer

In 1994 werd Harry Redknapp benoemd als manager. Hij stond erom bekend om veel spelers te gebruiken. Spelers als Stuart Pearce, Paolo di Canio, Trevor Sinclair en Ian Wright werden binnengehaald. Maar er werden ook minder succesvolle spelers gekocht en weer verkocht. Een daarvan is de Nederlander Marco Boogers, die nog steeds bekend staat als een van de grootste miskopen in de Premier League. In 2000 kreeg Redknapp het lastig toen hij sterspeler Rio Ferdinand verkocht aan Leeds United. Hij kocht de verkeerde spelers en werd in 2001 ontslagen. Zijn assistent Frank Lampard Sr. vertrok ook en hij nam zijn zoon Frank Lampard Junior mee. Die ging voor liefst 11 miljoen pond naar Chelsea.

Het werd een desastreus seizoen. Manager Glenn Roeder kreeg een hersenbloedng en op de laatste dag van het seizoen degradeerde men naar de tweede divisie. Dat men dit deed met een record aantal punten, is leuk voor de statistieken, maar niet voor de teleurgestelde Hammers.  Veel topspelers, zoals Joe Cole en Paolo Di Canio trokken hun conclusie en vertrokken. In 2003 kwam trainer Alan Pardew aan het roer te staan en hij bereikte in zijn eerste jaar de finale van de play-offs, maar kon geen promotie afdwingen. In 2005 was het wel raak, want in de finale werd Preston North End verslagen.

West_Ham_United_FC_logo nieuw

Het nieuwe logo vanaf 2016-2017. Bron Wikipedia

In 2006 bereikte men de 9e plaats in de Premier League en ook de FA Cup finale, die op penalties verloren werd. West Ham mocht wel aan Europees voetbal meedoen en haalde topspelers als Carlos Tevez en Mascherano binnen. De club werd verkocht aan een bedrijf uit IJsland. Er ontstond enkele jaren daarna gedoe over deze verkoop, omdat de eigenaren (vanwege de Ice-safe affaire) de salarissen niet meer kon betalen. De club werd echter gered en wist zich ternauwernood veilig te spelen. In 2011 degradeerde men alsnog, maar gelukkig kon de ploeg, onder leider van Sam Allardyce, het volgende seizoen weer promoveren.

Men wist zich prima staande te houden in de seizoenen daarop, waar bij het eindresultaat van 2015-2016 het beste was. De 7e plek, voor Chelsea en Liverpool, is een prima prestatie.

In het seizoen 2016-2017 gaat men spelen in een nieuw stadion, het Olympisch stadion in Londen. Op het shirt zal dan ook een nieuw logo prijken.

Fabregas

Fransman Dimitri Payet. Bron

De selectie van West Ham United is misschien niet een van de sterkste van de Premier League. Toch presteerde men in het seizoen 2015-2016 uitstekend. Dat komt niet alleen door enkele sterkhouders, maar ook omdat men een echt team is. Men gaat voor elkaar door het vuur en knokt voor iedere meter. In eigen huis is men bijna onverslaanbaar. Sterspelers als Andy Carroll en Dimitri Payet scoren weliswaar veel, maar worden uitermate goed bediend door hun collega’s.

De huidige eerste selectie van West Ham United (2015-2016) bestaat uit:

Doelmannen West Ham United

Darren Randolph, Adrián, Raphael Spiegel

Verdedigers West Ham

Winston Reid, Joey O’Brien, Aaron Cresswell, Sam Byram, James Tomkins, James Collins, Angelo Ogbonna, Doneil Henry, Stephen Hendrie

Middenvelders West Ham

Alex Song (geleend), Cheikhou Kouyaté, Pedro Obiang, Mark Noble (aanvoerder), Victor Moses (geleend), Diego Poyet, Dimitri Payet, Manuel Lanzini, Michail Antonio, Reece Oxford, Martin Samuelsen

Aanvallers West Ham

Andy Carroll, Enner Valencia, Diafra Sakho, Emmanuel Emenike (geleend), Elliot Lee

Tot 2016 was Boleyn Ground (35.000 plekken) het stadium van West Ham United. Vanaf het seizoen 2016-2017 is dat niet meer het geval en verruilt West Ham United dit sfeervolle stadion voor het veel grotere Olympisch Stadion. Het Olympisch Stadion biedt plaats aan 60.000 bezoekers.

Voordat de beslissing werd genomen om West Ham in het stadion te laten spelen heeft er heel wat water door de Thames gevloeid. Ook Tottenham Hotspur wilde graag in het stadion spelen en vanuit Lleyton Orient kwamen bezwaren, omdat West Ham mogelijk supporters weg zou trekken. De club ligt namelijk binnen 1,5 kilometer van het nieuwe West Ham stadion. In 2013 kwam het definitieve akkoord van de burgemeester van Londen en voor de komende 99 jaar is West Ham de huurder. Sindsdien zijn de voorbereidingen voor de verhuizing gestart. De stoelen zijn vervangen, het logo en de naam van West Ham zijn aangebracht

Naast voetbal, kan en zal het stadion ook ingezet worden voor atletiek, concerten en andere sportevenementen, zoals rugby.

Stadion tours

Omdat de ontwikkeling van het stadion nog bezig is, is het nu nog niet mogelijk om tour te volgen. Wel is het mogelijk om rondom het stadion het Olympisch Park te bezoeken. Iets wat we je zeker kunnen aanraden.

Bereikbaarheid

Het stadion is het best bereikbare voetbal stadion in Engeland. Er zijn 9 verschillende directe terinverbindingen, het ligt binnen 40 minuten van alle grote treinstations en dicht bij de snelwegen. Het metrostation van Stratford ligt het dichtste bij.

West Ham United

Live football scores . Current table, fixtures & results.