Chelsea FC

Chelsea FC: the Blues

We kunnen er een heel verhaal van maken, maar een van de grootste voetbalclubs in Engeland en zeker ook Londen is Chelsea FC, ook wel The Blues genoemd, vanwege het tenue. Chelsea is in 2003 door voormalig eigenaar Bates verkocht aan de steenrijke Abramovitsj. Sinds die tijd is er fors geïnvesteerd in de club en de selectie en is deze club een van de belangrijkste clubs in de Engelse Premier League, maar ook in de wereld. Forbes Magazine waardeerde Chelsea in 2015 nog op de 6e plek van meest waardevolle voetbalclubs.

Men speelt haar thuiswedstrijden op Stamford Bridge, een stadion dat ruimte biedt aan bijna 42.000 toeschouwers en dat al in 1877 werd gebouwd en in de jaren 90 werd gerenoveerd. Er zijn plannen om het stadion uit te breiden naar 60.000 bezoekers, maar of het een uitbreiding wordt, of een nieuw stadion is nog niet helemaal duidelijk.

Chelsea werd in het seizoen 2015-2016 aanvankelijk getraind door Jose Mourinho, maar vanwege slechte resultaten is hij net voor de kerst ontslagen en werd Guus Hiddink als tijdelijke vervanger aangesteld. Dat heeft de club niet verkeerd gedaan, want men wist zich te herpakken en staat inmiddels op een 9e plek, wat ook het hoogst haalbare dit seizoen is.

Het team met sterspelers als Pedro, Costa, Fabregas en John Terry heeft dus een tegenvallend seizoen. Kwalificatie voor een Europees toernooi is niet meer haalbaar, aangezien de positie op de ranglijst te laag is en men ook de League Cup of de FA Cup niet kan winnen.

Vorig seizoen won de club nog een tweetal grote prijzen, namelijk de League Cup en de Premier League.

Chelsea Shirt
Thuis en uit Shirt Chelsea

 

              Koop dit tenue                          Koop dit tenue

 

Chelsea reizen
Nog nooit op Stamford Bridge geweest en altijd al eens de sfeer van dit stadion en van Chelsea willen proeven? Dan is dit jouw kans.

Voor deze wedstrijden van Chelsea kan je, als je snel bent, nog kaarten kopen.

Kies hier een wedstrijd van Chelsea uit en boek vandaag nog jouw reis naar Londen. 

 

Opgericht in 1905

Chelsea_Team_1905

Het eerste Chelsea team. Bron

Chelsea FC is op 10 maart 1905 opgericht door Gus Mears. Hij had een jaar daarvoor Stamford Bridge gekocht en wilde dit verhuren aan Fulham. Fulham had geen interesse en dus besloot Mears zijn eigen club op te richten. Hij koos voor de naam van een nabijgelegen wijk, namelijk Chelsea FC. Kort daarna werd men toegelaten tot the Football League, de professionele Engelse competitie. Men promoveerde in haar tweede seizoen naar de Eerste Divisie, maar degradeerde in de jaren daarop ook weer. In 1915 bereikte men voor het eerst de finale van de FA cup, maar men verloor van Sheffield United.

Na de oorlog werd de club gemoderniseerd en dankzij nieuwe trainingsmethodes en een goede jeugdopleiding behaalde men in het seizoen 1954-1955 voor het eerst het Engels kampioenschap.  Verdere successen bleven lange tijd uit. Wel was men in de jaren 60 en 70 enkele keren dicht bij het landkampioenschap en uiteindelijk werd ook in 1965 de League Cup en in 1970 de FA Cup gewonnen. Het eerste Europese succes volgde in 1971, toen men de Europa Cup 2 won en Real Madrid versloeg.

Terugval

Eind jaren 70 en de jaren 80 was een vervelende periode. Chelsea stond financieel onder druk, sterspelers werden verkocht en men degradeerde. Een degradatie naar de derde divisie was kort bij, maar kon voorkomen worden. In 1989 promoveerde men weer naar de Eerste Divisie (nu Premier League), maar haalde daar geen spectaculaire resultaten.

Gullit en Vialli. Bron

Gullit en Vialli. Bron

Pas toen in 1996 Ruud Gullit als speler/manager werd aangesteld ging het beter. Hij won de FA cup en haalde enkele grote namen binnen. Vanwege een ruzie met eigenaar Ken Bates werd hij ontslagen. Zijn opvolger, Gianluca Vialli deed het prima. Hij won de League Cup, een FA cup en de Europa Cup 2.

Verkocht aan Abramovich

Het jaar 2003 was een hernieuwde ommekeer voor The Blues. Eigenaar Ken Bates verkocht de club voor 140 miljoen pond aan de steenrijke rus Roman Abramovich. Hij was vastbesloten om van Chelsea de grootste club ter wereld te maken. Vele nieuwe spelers werden voor absurde bedragen gekocht, maar succes bleef aanvankelijk uit. Totdat Jose Mourinho als trainer werd aangesteld. Hij wist twee maal achter elkaar de landstitel te veroveren en daarnaast ook de FA Cup en twee League Cups. Bovendien bereikte men voor het eerst de finale van de Champions League, die verloren werd van Manchester United.

Nadat Mourinho in 2007 vertrok, bleef het op trainersvlak onrustig. Een groot aantal trainers werden aangesteld, maar ook vervangen. Guus Hiddink wist een FA Cup te winnen, Carlo Ancelotti de Premier League. Roberto di Matteo was de trainer die Chelsea naar haar eerste Champions League titel leidde. Voor Abramovich was dit nog niet voldoende, want ook hij moest het veld ruimen. In 2013 keerde Mourinho weer terug, maar ondanks een League Cup overwinning en stevige concurrentie van andere teams, werd hij in 2015 ontslagen en vervangen door Guus Hiddink.

 

 

Fabregas

Fabregas. Bron

De Chelsea selectie is erg uitgebreid. Niet alleen voor het eerste elftal, maar ook voor het tweede elftal. Niet voor niets laat Chelsea diverse spelers ervaring en wedstrijdritme opdoen bij andere clubs. In Nederland worden veel spelers uitgeleend aan Vitesse, bijvoorbeeld Solanke, Baker, Brown en Nathan. Maar ook aan PSV (Marco van Ginkel) en NEC (Todd Kane) worden spelers uitgeleend.

Het gaat eigenlijk te ver om echte sterspelers aan te wijzen, want de selectie van Chelsea bestaat uit alleen maar sterspelers. Toch willen we enkele spelers uitlichten, namelijk Eden Hazard, John Terry en Cesc Fàbregas.

De huidige eerste selectie van Chelsea bestaat uit:

Doelmannen Chelsea

Asmir Begović, Thibaut Courtois, Marco Amelia, Mitchell Beeney, Bradley Collins

Verdedigers Chelsea

John Terry (aanvoerder), Branislav Ivanović, Baba Rahman, Kurt Zouma, Matt Miazga, Gary Cahill, César Azpilicueta, Ola Aina, Jake Clarke-Salter, Fankaty Dabo, Michael Hector

Middenvelders Chelsea

Cesc Fàbregas, Oscar, Eden Hazard, John Obi Mikel, Bertrand Traoré, Nemanja Matić, Willian, Ruben Loftus-Cheek, Kasey Palmer, Charlie Colkett, Lucas Piazon

Aanvallers Chelsea

Diego Costa, Kenedy, Radamel Falcao(gehuurd), Pedro, Alexandre Pato (gehuurd), Loïc Rémy

Stamford Bridge is de thuisbasis van Chelsea FC. Stamford BridgeHet stadion, dat momenteel plaats biedt aan 41.663 fans, is een van de oudste stadions in Engeland. Het werd gebouwd in 1877 en enkele keren gerenoveerd, waarbij de renovatie in de jaren 90 het meest ingrijpend was. Oorspronkelijk was het stadion de thuisbasis van een atletiek vereniging en bood het plaats van meer dan 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting van Chelsea in 1905 is het haar vaste thuisbasis.

In 2016 werden plannen aangekondigd om het stadion uit te breiden naar 60.000 bezoekers. Chelsea onderzoekt of men tijdelijk op Wembley kan spelen, maar daar is nog geen uitsluitsel over.

Rondom het stadion vind je onder andere hotels, bars, appartementen en Chelsea winkels.

Stadion toursChelsea stadion 1

Je kan in Stamford Bridge diverse tours volgen, waarbij de prijzen verschillen van 19 pond (volwassenen) voor een (massale) tour, tot een tour onder begeleiding van een van de voormalige spelers, bijvoorbeeld Ron Harris (70 pond). Je kan ook een prive tour boeken, waarmee je met je eigen selecte gezelschap het stadion ontdekt. Dit is wel een stuk duurder, namelijk 55 pond voor volwassenen.

Voor alle tours geldt dat je na afloop gratis het museum kan kijken.

Bereikbaarheid

Met een auto is het lastig om Stamford Bridge te bereiken, zeker op wedstrijddagen. Stamford Bridge is met openbaar vervoer goed bereikbaar. Je reist met de metro naar het station Fulham Broadway (District Line). Ook kan je via de bus (lijn 14) gaan of zelfs via de rivier boot (alleen door de week).

Chelsea

Live football scores . Current table, fixtures & results.