Arsenal FC

Arsenal FC: the Gunners

Een van de grootste voetbalclubs in Engeland en zeker ook Londen is Arsenal FC. Deze Londense club speelt in het rood-wit en werkt haar thuiswedstrijden af in het Emirates Stadion. De bijnaam van deze club uit Londen is de Gunners, een verwijzing naar de oorsprong van de club. Men is namelijk opgericht door werknemers van de Royal Arsenal wapenfabrieken, die wapens (guns) produceerden.

Het team wordt al sinds 1996 getraind door Arsene Wenger en draait steevast in de bovenste regionen van de Premier League mee. Met sterspelers als Mezut Ozil, Olivier Giroud en Petr Cech presteerden ze in het seizoen 2015-2016 uitstekend. Men eindigde op een 3e positie en kwalificeerde zich voor de Champions League.

Een kampioenschap is voor deze club al weer meer dan 10 jaar geleden. In het seizoen 2003-2004 won men voor het laatst de competitie. Aan de hand van Thierry Henry wist Arsenal het gehele seizoen ongeslagen te blijven. De laatste grote prijs die gewonnen werd, was de FA cup, de Engelse nationale beker. In de finale werd Aston Villa met liefst 4-0 verslagen.

Arsenal Shirt

       Koop dit tenue                                    Koop dit tenue

 

 

Arsenal reizen en tickets
Altijd al een wedstrijd van Arsenal willen bezoeken? Dan is dit jouw kans. Voor deze wedstrijden van Arsenal kan je, als je snel bent, nog kaarten kopen.

Kies hier een wedstrijd van Arsenal uit en boek vandaag nog jouw reis naar Londen.

Opgericht in 1886 door fabrieksmedewerkers

In 1886 werd door een aantal werknemers van de Woolwich Arsenal wapenfabriek een voetbalteam opgericht.

Bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Woolwich_Arsenal_v._Newcastle_United,_April_1906.jpg

Bron: Wikimedia

In eerste instantie werd het team Dial Square genoemd, maar dit werd al snel omgedoopt tot Royal Arsenal. Toen een aantal spelers van Nottingham Forest bij de club kwamen, werden de rood-witte clubkleuren overgenomen. Sterker nog: het eerste tenue was een geschenk van Nottingham Forest.

In 1889/1890 nam men voor het eerst deel aan de fameuze FA cup en haar eerste drie prijzen (de London Charity Cup, Kent Senior Cup en de Kent Junior Cup). Doordat men zo succesvol was ging men verder door te professionaliseren. In 1893 trad men toe tot The Football League, de professionele Engelse competitie. Daarmee was men de eerste club in het zuiden van Engeland. De prestaties van de beginnende club werden steeds beter, totdat men in 1903 promoveerde naar de Eerste divisie. Al snel daarna bereikte men de laatste 4 van de FA cup, maar een echt groot succes bleef uit.

Financiele problemen

In 1913 was de financiële situatie van de club niet goed en degradeerde men. Arsenal voetbalclub londenOmdat de groeimogelijkheden in Woolwich beperkt waren, verhuisde men naar de wijk Highbury. Dit ondanks bezwaren van onder andere Tottenham Hotspur. Binnen twee jaar werd de naam Woolwich Arsenal aangepast en ging men verder als Arsenal FC. Er werden enkele landstitels veroverd en ook wist men enkele keren de FA cup te winnen. Vanwege het uitbreken van WO 2 werd het professionele voetbal tijdelijk gestopt, maar na het eindigen van deze oorlog keerde men weer terug in de eerste divisie. In de eerste paar jaar was men nog succesvol, maar in de jaren daarna werden tot ongenoegen van de supporters geen grote successen behaald.

Vanaf 1966 was men lange tijd erg succesvol. Men won haar eerste Europese titel en ook in de nationale competitie en beker was men meermaals de sterkste ploeg. Het hoogtepunt in die periode was de winst van de double in 1970-1971.

Tot 1996 was men weliswaar een van de betere clubs in Engeland, maar won men “slechts” 6 prijzen, waaronder een Europese Cup Winners Cup.

De komst van Arsene Wenger

In 1996 stelde de club een nieuwe coach aan, de relatief onbekende Arsene Wenger, die tot dan toe Monaco en in Japan gecoached had. De komst van Wenger bleek een gouden greep. Arsenal begon andere tactieken te hanteren, trok enkele buitenlandse spelers aan en was gedurende een lange periode de beste ploeg van Engeland. Het beste seizoen was 2003-2004 toen men het gehele seizoen ongeslagen bleef. Dat leverde de ploeg de bijnaam “The Invincibles” op. Men eindigde in de eerste 11 seizoenen van Wenger steevast als eerste of tweede in de Premier league.

Enkele spelers die in deze succeselftallen speelden zijn onder andere Dennis Bergkamp, Thierry Henry, Tony Adams, Jens Lehmann, Robert Pires en Patrick Vieira. In een latere lichting was Robin van Persie erg succesvol.

Vandaag de dag is Arsene Wenger nog steeds trainer van Arsenal, waarbij hij in 2015 nog de FA cup wist te winnen. Aan de hand van onder andere Mezut Ozil strijd Arsenal steevast om de bovenste plekken mee.

 

De selectie voor het seizoen 2016-2017 bestaat uit de volgende spelers.

Doelmannen

David Ospina, Emiliano Martínez en Petr Čech

Verdedigers

Laurent Koscielny, Kieran Gibbs, Per Mertesacker, Gabriel Paulista, Nacho Monreal, Mathieu Debuchy, Héctor Bellerín, Carl Jenkinson, Shkodran Mustafi

Middenvelders

Alex Oxlade-Chamberlain, Granit Xhaka, Francis Coquelin, Aaron Ramsey, Mohamed Elneny (aanvoerder), Jack Wilshere, Mesut Özil, Santi Cazorla, Mohamed Elneny, Jeff Reine-Adélaïde

Aanvallers

Alexis Sánchez, Theo Walcott, Olivier Giroud, Danny Welbeck, Serge Gnabry, Joel Campbell, Lucas Perez, Yaya Sanogo, Alex Iwobi, Chuba Akpom

Het Emirates Stadium werd in augustus 2006 in gebruik genomen als vervanger van het prachtige Highbury. Arsenal Emirates StadiumMet 60.000 zitplaatsen is het, na Wembley (nationaal stadion) en Old Trafford (Manchester United), het grootste stadion van Engeland.

Het Emirates Stadium is een multifunctioneel stadion dat niet alleen voor de wedstrijden van Arsenal gebruikt wordt, maar ook ingezet wordt voor concerten, evenementen en vergaderingen. Zo traden Muse, Bruce Springsteen en Green Day al op in het prachtige stadion.

Stadion tours

Je kan bij het Arsenal stadion diverse tours volgen, waarbij de prijzen verschillen van 20 pond (volwassenen) voor een self-guided tour, tot een tour onder begeleiding van een van Arsenals voormalige spelers. Een dergelijke tour kost ongeveer 40 pond. Er zijn ook tours beschikbaar op wedstrijddagenEmirates Stadium. Voor alle tours geldt dat je na afloop gratis in het mooie Arsenal museum kan kijken.

Bereikbaarheid

Het Emirates Stadion is het makkelijkst te bereiken via de metro. Het metrostation Arsenal (op de Piccadilly Line) ligt op een kleine 5 minuten lopen van het stadion. Maar ook vanaf metrostation Finsbury Park en Highbury & Islington is het maar 10 minuten lopen. Deze laatste twee lijnen zijn ook vaak wat minder druk.

Programma, uitslagen en stand

Latest football scores live. Includes soccer fixtures, table & results.